Μια σημαντική έκδοση για την πολιτιστική κληρονομιά της Σκιάθο, που αφορά στα μνημεία του κοιμητηρίου, ανέλαβε ο Δήμος Σκιάθου, μέσα από τον Δημοτικό Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας. Πρόκειται για την μελέτη ‘Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου Σκιάθου” της Ιστορικού-Αρχαιολόγου Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που η κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, παρουσίασε στη Σκιάθο την μελέτη της για τα μνημεία του κοιμητηρίου, στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ‘Η Σκιάθος που χάνεται’, μια μελέτη που προκάλεσε τον χαρακτηρισμό του κοιμητηρίου ως ‘Ιστορικό Τόπο’ από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ 357/9-10-2013), και συμπεριέλαβε το κοιμητήριο της Σκιάθου στον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΚΟΡΩΝΙΟΥ ΕΚΔΟΣΗ 1Μετά την “grand guignol” περιγραφή του κοιμητηρίου της Σκιάθου από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο διήγημά του “Το μοιρολόγι της φώκιας” ως “πλαγιαστός, ο κρημνός του γηλόφου, εφ' ου* ήτο το Κοιμητήριον, και εις τα κλίτη* του οποίου εκυλίοντο αενάως προς την θάλασσαν την πανδέγμονα* τεμάχια σαπρών ξύλων από ξεχώματα, ήτοι ανακομιδάς ανθρωπίνων σκελετών, λείψανα από χρυσές γόβες ή χρυσοκέντητα υποκάμισα νεαρών γυναικών, συνταφέντα ποτέ μαζί των, βόστρυχοι από κόμας ξανθάς, και άλλα του θανάτου λάφυρα.”. Το Νεκροταφείο της Σκιάθου τα «Μνημούρια» όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας..., «μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα «Μνημούρια». Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κή- πος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!» Αλ. Παπαδιαμάντης «Φόνισσα».

“Η σύντομη αυτή μελέτη έχει μόνη φιλοδοξία να φέρει τα έργα Τέχνης του Κοιμητηρίου κοντά στο κοινό και να προβάλει, έτσι, την αγνοημένη και ίσως άγνωστη στους πολλούς διάσταση του Κοιμητηρίου: Αυτή του μουσείου έργων Τέχνης.Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί κι ένα διάλογο με το παρελθόν, διάλογο που, ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι αναγκαίος, γιατί : Το μέλλον δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν υπήρχε η παράδοση. Και αποδεικνύεται, τώρα, πως δεν μπορεί ούτε ν’ αποσπασθεί από τα περασμένα και την παράδοση. Είναι στη φύση των πραγμάτων. Αν το μέλον κλείνει τη χαρά της ελπίδας, το παρελθόν κλείνει όλες τις χαρές του γυρισμού, του συναπαντήματος. Παρόν και μέλλον δεν μπορούν να αποτελέσουν μιαν ολοκληρωμένη έννοια, χωρίς το παρελθόν. Και είναι η σύνδεση, μέσα από το παρόν, της παράδοσης με το μέλλον, που μπορεί να εξασφαλίσει σε άτομα και σε λαούς τη συνέχιση μέσα στο χρόνο, δηλαδή, την προέκταση στην αιωνιότητα.τα Νεκροταφεία , όντας μια σύνοψη της κοινωνίας, λειτουργούν ως αρχειακή μηχανή, η οποία συντηρεί τη συλλογική μνήμη. Η σημερινή μας περιπλάνηση στο Νεκροταφείο της Σκιάθου είναι ,συγχρόνως, ένα ταξίδι στο χρόνο, συγκεκριμένα στον 19ο αιώνα και στις αρχές του περασμένου και, ακόμη, ένας διάλογος με το παρελθόν. Και αυτό το παρελθόν το αγαπάμε , αφού αγαπάμε τη ζωή, η οποία βρίσκεται, περισσότερο, στο παρελθόν, παρά στο παρόν. Το παρον , πάντα , δεν είναι παρά μια μικρή στιγμή,ακόμη και όταν η πληρότητά του το κάνει να δείχνει αιώνιο.” αναφέρει η κα Κορωνιού-Διονυσίου στην μελέτη της. “Η μελέτη της κας Κορωνιού-Διονυσίου είναι μια περιήγηση στο κοιμητήριο της Σκιάθου, είναι μια ανάκληση στη μνήμη για εμάς τους Σκιαθίτες, μας θυμίζει πως το κοιμητήριο είναι ιερός και τόπος, αλλά ταυτόχρονα είναι μάρτυρας της ιστορίας του τόπου μας. Η κα Κορωνιού-Διονυσίου συστήνει μέσα από τη μελέτη της την πολιτεία των κεκοιμημένων ως προέκταση της κοινωνίας των εν τω κόσμων ως εξίσου ενδιαφέρουσα και δηλωτική. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κομμάτιτης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.” δήλωσε ο Θοδωρής Τζούμας Δήμαρχος Σκιάθος.

Βιογραφικό : Η Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου γεννήθηκε στη Σκιάθο, όπου τελείωσε το Δημοτικό, στη συνέχεια, τελείωσε το Γυμνάσιο στο Βόλο, εσωτερική στο Ελληνογαλλικό σχολείο  Άγιος Ιωσήφ και, ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γράφτηκε στη φιλοσοφική σχολή απ όπου πήρε το πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος. Διορίστηκε, ως φιλόλογος, στη μέση Εκπαίδευση και υπηρέτησε σε σχολεία της Ελλάδας, της τότε Δ. Γερμανίας και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο- Λύκειο της Αλεξανδρείας της Αιγύπτου. Μιλάει και γράφει τη Γερμανική και Γαλλική γλώσσα. Για πολλά χρόνια, δραστηριοποιήθηκε στην Ιεραποστολή της Κένυας, όπου δίδασκε εθελοντικά, την Ελληνική γλώσσα στους Ιεροσπουδαστές του Θεολογικού Σεμιναρίου, Μακάριος ο Γ΄, στο Ναϊρόμπι.Έχει συντάξει, μεταξύ άλλων, αρχαιολογικές μελέτες για την εκκλησία της Παναγίας Λιμνιάς, την μητρόπολη της Σκιάθου Τρεις Ιεράρχες, για το εξωκλήσι Παναγία Ντουμάν, για το κοιμητήριο της Σκοπέλου και του Αλμυρού, και για άλλα μνημεία. Η τεκμηριωμένη μελέτης της για τις προτομές του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, και του Ηρώου Πεσόντων πολέμου του Δήμου Σκιάθου αξιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό του ως μνημεία ΦΕΚ 4478-30/12/2016.Η μελέτη της για το ιστορικό λιθόστρωτο του οικισμού της Σκιάθου προκάλεσε το χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο ΦΕΚ 93-26/5/2016. Στην άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της για τα μνημεία του κοιμητηρίου της Σκιάθου, στηρίχθηκε η πρόταση κήρυξης των μνημείων ως προστατευόμενα από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο με το ΦΕΚ 357/9-10-2013 κήρυξε το νότιο τμήμα του κοιμητηρίου ως Ιστορικό Τόπο.Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Στο ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού το 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι 24-26 Σεπτεμβρίου, η Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικός -Αρχαιολόγος και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», παρουσιάσε το Κοιμητήριο της Σκιάθου, κάνοντας αναφορές στα σημαντικά του μνημεία, δίνοντας μια συνολική εικόνα μέσα από μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του Κοιμητηρίου, (1829), έως σήμερα. Επίσης συμμετείχε, με ανακοίνωση στη φετινή θεματική του Συνεδρίου «Foreigners in Significant Cemeteries». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ.Κορωνιού-Διονυσίου επιλέχθηκε να είναι στους 11 εισηγητές του Συνεδρίου, από τις αιτήσεις που δέχθηκαν οι διοργανωτές από τα 179 μέλη του Δικτύου.Η ανακοίνωσή της είχε θέμα την ανθεμωτή στήλη του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, το μνημείο του Γεώργιου Ιωάννου. Στο σχολιασμό της, αναφορικά με την παρουσίαση της Κας Κορωνιού-Διονυσίου, η Πρόεδρος του Δικτύου, Κα Lidija Pliberšek, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά και κολακευτικά λόγια, λέγοντας πως: «Η παρουσίαση είναι υποδειγματική και χαρακτηρίζεται από επιστημονική πληρότητα» καταλήγοντας με το σχόλιο: «non verbal presentation».

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή