1 900

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Δήμου Σκιάθου το χρονικό διάστημα 28 & 29 Απριλίου 2023.

Με αφορμή την επανασύσταση της Φιλαρμονικής Δήμου Σκιάθου τον Σεπτέμβριο του 2022, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Σαμαρτζή Θέμη, άλλος ένα σημαντικός θεσμός αναβίωσε μετά από περίπου 15 χρόνια.

2 400 300Κατά τη διάρκεια του 9ου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών η Σκιάθος υποδέχτηκε την φιλαρμονική του   Δήμου Ελασσόνας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημήτρη Τσιαβέ, την φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. ΑργύρηΣαλαγκιώτη,                                                                                                                         και την φιλαρμονική  του Δήμου Τύρναβου, υπό την διεύθυνση του κοινού με την Φιλαρμονική της Σκιάθου, μαέστρου κ. Σαμαρτζή Θέμη. 140 μουσικοί ενώθηκαν με μόνο στόχο την προώθηση και ανάδειξη του μουσικού πολιτισμού στο νησί, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τη μοναδική αυτή μουσική εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, και ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, τονίζοντας τη σημασία της επανασύστασης της φιλαρμονικής Σκιάθου μετά από 11 χρόνια απουσίας αλλά και την πολυσήμαντη αξία της πραγματοποίησης πολιτιστικών δράσεων στο νησί, ενώ ακολούθησε απονομή αναμνηστικής πλακέτας στις φιλαρμονικές για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ.

Η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Σκιάθου ιδρύθηκε το 1983 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Παπαδούλια, από τον αρχιμουσικό κ. Λίβα υπό την σκέπη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου και λειτούργησε για δύο χρόνια. Το 1996 επανασυστάθηκε επί δημαρχίας Δημητρίου Πρεβεζάνου , από τον αρχιμουσικό,   κ. Ευστάθιο Αρβανίτη. Απαρτιζόταν από 40 περίπου μέλη (μαθητές Γυμνασίου –Λυκείου ) και 20 μαθητευόμενους.

Από το 2022 επανασυστάθηκε για δεύτερη φορά επί δημαρχίας, Θεοδώρου Τζούμα, υπό την σκέπη του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου (ΔΟΑΠΝ) από τον μουσικολόγο και μαέστρο κ. Θέμη Σαμαντζή.                                                      Απαρτίζεται από 25 περίπου μουσικούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι οι παλαιοί μουσικοί της ορχήστρας, ενώ υπάρχουν 40 περίπου νέα μελη όλων των ηλικιών καθώς και τμήματα μουσικής προπαιδείας με περίπου 30 παιδιά από την ηλικία των μεγάλων νηπίων που εκπαιδεύονται.
4 300

Σκοπός της είναι η μουσική καλλιέργεια και καλλιτεχνική εκπαίδευση, η κατάρτιση και η επιμόρφωση των μαθητών, η ανάδειξη και προώθηση του έμψυχου καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης και η ανάδειξη μουσικών ταλέντων, η διοργάνωση και συμμετοχή σε φεστιβάλ, μουσικές συναντήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, ομιλίες, εκδηλώσεις μουσικού και πολιτιστικού περιεχομένου στη Σκιάθο, καθώς και σε διάφορα μέρη του εσωτερικού και του εξωτερικού και σε άλλες συναφείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με στόχο την ανάπτυξη της πνευματικής κίνησης   και τη συμβολή της στη διεξαγωγή εθνικών, θρησκευτικών και τοπικών επετείων/εορτών.            

 3 123

Η Φιλαρμονική της Σκιάθου έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε Σκόπελο, Αλόννησο, Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στο 7ο και 8ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, Σπέτσες, Νάουσα, Άμφισσα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και Ρουμανία. Έχει λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του τρίτου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα, που έγιναν στην Σκιάθο το 1998. Επί σειρά ετών διοργάνωνε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Δήμου Σκιάθου, θεσμός που αναβιώνει με το 9ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών.

1 300 400Ο Δήμος Σκιάθου για την πραγματοποίηση του 9ου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών ευχαριστεί ιδιαιτέρως τα μέλη της Φιλαρμονικής Σκιάθου, τον μαέστρο, Θέμη Σαμαντζή, τη Δέσποινα Άννη, που έχει αναλάβει εθελοντικά τη λειτουργία και τον σχεδιασμό δράσεων της Φιλαρμονικής Σκιάθου και τις Φιλαρμονικές του Δήμου Ελασσόνας, του Δήμου Εορδαίας και του Δήμου Τύρναβου για την τιμητική συμμετοχή. Επίσης, ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τη χορηγική υποστήριξη, όσον αφορά τη διαμονή των αποστολών, την Attica group, για τη δωρεάν μετακίνηση του μαέστρου για το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα, τη Seajets για την χορηγία έκπτωσης κατά 50% της μετακίνησης των αποστολών των τριών φιλαρμονικών, την Dolphin Hellas και τον κ. Ευσταθίου για την εξασφάλιση δωρεάν διαμονής στον μαέστρο για την χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σκιάθου και τους εθελοντές, που στηρίζουν πρόθυμα κάθε προσπάθεια του Δήμου.

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή