IMG 5792 αντιγραφοΣυνεργασία με τον «Νέο Πρωταθλητή της Γης» Λευτέρη Αραπάκη ξεκινά ο Δήμος Σκιάθου. Είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν. Το εν λόγω βραβείο δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP).

Για την ανακοίνωση της συνεργασίας και την οργάνωση των επόμενων ενεργειών, στη Σκιάθο ταξίδεψε ο Λευτέρης Αραπάκης με τους συνεργάτες του, όπου την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 έγινε παρουσίαση του Προγράμματος ΕΝΑΛΕΙΑ σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων από τη θάλασσα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Σκιάθου με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ το απόγευμα στις 19:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μπούρτζι, έγινε συνάντηση με τη συμμετοχή του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, του Λιμενάρχη Σκιάθου Νίκου Κατσάμπα, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του αεροδρομίου Γιώργου Λιακόπουλου, εκπροσώπων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, όπως και επαγγελματιών του νησιού που ασχολούνται με την αλιεία και τον θαλάσσιο τουρισμό.

IMG 6784Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Δήμο Σκιάθου ο Λευτέρης Αραπάκης και η ΕΝΑΛΕΙΑ θα επιδοτήσει με καύσιμα τους ιδιοκτήτες αλιευτικών και τουριστικών σκαφών για την περισυλλογή των απορριμμάτων από τη θάλασσα. Τα απορρίμματα θα συγκεντρώνονται σε ένα κοντέινερ, το οποίο έχει παραχωρήσει στον Δήμο, στη συνέχεια θα αποστέλλονται στο εξωτερικό, όπου θα ανακυκλώνονται σε ρούχα, παπούτσια και έπιπλα.

IMG 5902 αντιγραφοΣήμερα η ΕΝΑΛΕΙΑ δραστηριοποιείται πλέον σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας, σε συνεργασία με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή. Η συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται στους 12 τόνους μηνιαίως.

Ο Δήμος Σκιάθου είναι ιδιαίτερα περήφανος για τη συνεργασία με τον Λευτέρη Αραπάκη, έναν από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης – 2020” του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) (Young Champions of the Earth), μέσα από αυτή τη συνεργασία τόνοι απορριμμάτων δεν θα καταλήξουν στο ΧΥΤΑ της Σκιάθου και παράλληλα μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υπάρχει μια συνεχή δράση ευαισθητοποιήσης της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή